HackBulgaria се завърна! Какво ново при нас?

Цветелина Георгиева

Публикувано на: 12 март 2024г.

Вероятно сте забелязали, че не бяхме много активни, даже никак, от последната HackConf 2021 до началото на тази година.

Истината е, че направихме една креативна пауза, до голяма степен повлияна от пандемията, която ни позволи да преосмислим инициативите, които искаме да правим под шапката на HackBulgaria и да си отговорим на въпроса какво всъщност означава HackBulgaria.

Бързаме да споделим, че добре познатият ви екип на HackBulgaria е тук, в пълния му блясък, и не спира да мъдри нови идеи.

HackBulgaria e общност

HackBulgaria съществува с идеята да бъде общност за софтуерните специалисти и IT хората в България.

Основните ни цели са три:

  • Взаимопомощ на хората в тази общност.

  • Споделяне на опит и знания.

  • Придобиване на опит и знания. 

Затова в началото на тази година решихме да събудим нашето голямо Hack общество и да направим такива инициативи, с които да имаме повод да се видим и да обменим опит, но и да дадем стойност.

За да си имаме пълноценно наше онлайн местенце, вдигнахме чисто новия ни сайт hackbulgaria.com, в който качваме актуална информация за всичко ново. А от днес си имаме блог. 🙂

HackBulgaria Workshops

Страст към преподаването

Повечето хора ни познават от HackConf и курсовете, които правихме през годините. Е, HackConf за момента може и да е на пауза в този формат, но преподаването е страст и призвание, към което се връщаме с пълни сили през 2024-та. 

От началото на годината проведохме общо три успешни издания на нашите мастъркласове и workshops на тема “Практическа употреба на ChatGPT в Софтуерната разработка” в София, а сега предстои и workshop в Пловдив.

Този нов формат се оказа много успешен поради това, че се случва на живо, има много практика, стават добри дискусии и участниците споделят опит помежду си. 

Обученията се случват във формат до максимум 20 човека, което ни позволява да обърнем нужното внимание на всеки.

Повече за тях ще откриете на сайта ни: https://www.hackbulgaria.com/workshops.

Далеч по-ценна е споделената обратна връзка от участниците ни в трите издания досега. Вижте ги:

https://youtu.be/M85H9U2NIA8?si=kyX1W1zBBa7BQFZW

Live Q&A

Освен работилниците на живо, тази година стартирахме и с поредица Live Q&As - онлайн събития на живо във Facebook, YouTube и LinkedIn по горещи и актуални теми.

Имаме и специални гости, които споделят своя опит с общността.

С Петър Джугански си говорихме за това как да навигираме в текущата IT обстановка. Освен че обсъдихме текущото положение на IT сектора в България, искахме също да дадем някакви насоки и да помогнем на всички по-младши кадри, които в момента търсят, но не могат да си намерят работа.

Разцъкахме и BgGPT модела в специалния ни Live, в който се включиха Виктор Ботев и д-р Веселин Райчев. Темата предизвика фурор и вълна от въпроси, получи се добър разговор и можем да кажем, че стана най-гледаният ни Live Q&A до ... излъчването на третия ни Live 😃.

В третия ни Live Q&A даваме ценни съвети за младшите специалисти, за които в момента няма достатъчно позиции, а именно - какво да правят, докато си търсят работа. Цели “кофи” с информация подготвиха Радо, Иво и Дани от нашия екип, затова ако сте го пропуснали, струва си да хвърлите едно око на записа.

Записи от трите издания можете да откриете в нашия YouTube канал:

⏯️ https://www.youtube.com/@hackbulgaria

Тези онлайн събития на живо ще имат своето продължение през годината и са една чудесна възможност да комуникираме с вас, хората от HackBulgaria общността не само в София. Ако имате идея за тема, която искате да разнищим в някой следващ Q&A, пишете ни на team@hackbulgaria.com. Идеите винаги са добре дошли! 

HackBulgaria LiveQ&As

Какво да очакваме

Предстоят нови издания на нашите workshops, по нови теми. 

Предстоят и нови Live Q&As по още горещи теми.

Полека лека събуждаме и нашия Discord канал.

За да сте в течение на всичко случващо се, каним ви да се включите в нашата общност. Достатъчно е само да оставите имейла си на hackbulgaria.com.

А скоро ще обявим и нещо по-голямо 🙂

2024-та започна ударно, време е да съберем нашето голямо HackCommunity! Стани част от него, ако все още не си!